Hout impregneren - Heb langer plezier van je Hillhout buitenverblijf

Hout verduurzaming

Je kunt je tuinverblijf laten impregneren, je krijgt hiermee een goede behandeling tegen rot en schimmel. Het grote voordeel van het impregneren van hout is dat alle onderdelen geheel behandeld worden. Er bestaan twee methodes van impregneren. Hout impregneren onder hoge druk en dompelen. Beide methodes verduurzamen het hout en zorgen voor een betere bestendigheid.

Hout impregneren onder hoge druk

Om hout een duurzaam karakter te geven wordt veel van ons hout in eigen beheer onder druk en vacuüm geïmpregneerd. Het impregneermiddel komt hierdoor diep in het hout terecht. Door de methode van impregnatie is hout beter bestand tegen water, schimmel en houtrot en neemt de levensduur t.o.v. onbehandeld hout toe. Veel van onze producten worden onder KOMO-keur geïmpregneerd. Bij KOMO-keur impregneren wordt het impregneermiddel onder hoge druk in het hout geperst. Dit proces gebeurt in een grote ketel. De ketel wordt eerst vacuüm getrokken, waarna deze gevuld wordt met impregneermiddel. Wanneer de ketel vol is, wordt er flinke druk op gezet, waardoor het impregneermiddel goed in het hout geperst wordt. Dit proces wordt door een computer geregeld. Deze meet het aantal liters dat verbruikt wordt. Nadat het benodigde aantal liters is verwerkt, loopt de ketel leeg en is het hout onder KOMO-keur verduurzaamd. Wanneer een product op deze wijze is geïmpregneerd, behoeft deze geen verdere behandeling. Het is onderhoudsvrij. Echter, na verloop van tijd zal onbeschilderd hout van kleur veranderen door de invloed van het ultraviolet in het zonlicht en op vochtige plaatsen kan een groene aanslag ontstaan. Het is daarom altijd zinvol om te kiezen voor een laatste kleur of transparante afwerking. Geïmpregneerd hout kan altijd in verschillende kleuren afgewerkt worden. Belangrijk is een product vrij van de grond te plaatsen ter voorkoming van optrekkend vocht.

Naden, noesten en kwasten

Impregneren van hout door middel van dompelen

De dompeltechniek is een populaire techniek om tuinhout te verduurzamen. Deze techniek wordt gebruikt voor zwarte impregnatie. Hout wordt in een groot bad -enkele tientallen minuten- ondergedompeld in impregneermiddel. Dit geeft het hout de gelegenheid om zoveel mogelijk impregneermiddel op te nemen. Soms is het hout zo vers, en daardoor nog wat vochtig, dat het minder goed het impregneermiddel opneemt. De kwaliteit van de dompeltechniek is daardoor afhankelijk van het vochtgehalte in het hout. Het maakt het daarnaast lastig een egale kleur krijgen. Desondanks geeft deze methode het hout een mooie zwarte kleur en laat de houtstructuur goed zichtbaar. Wanneer planken overdekt, bijvoorbeeld onder een overkapping, worden geplaatst zullen deze minimaal verkleuren. Het biedt eveneens een goede grondlaag om eventueel nog verder af te werken indien gewenst.

Beitsen

Wanneer tuinhout niet geïmpregneerd of behandeld is, is het mogelijk om uw tuinhout te verduurzamen door het zelf te beitsen. Door het gebruik van een transparante beits of een dekkende beits is het mogelijk de levensduur te verlengen. Transparant wil zeggen dat de houtnerf zichtbaar blijft na het beitsen. Het is aan te bevelen om tuinhout één keer in de 3 à 5 jaar opnieuw te beitsen.

Welke houtverduurzamingsmiddelen worden er gebruikt?

Een overzicht van de gebruikte hout impregneermiddelen en bijbehorende voorschriften met betrekking tot de houtverduurzaming is hier te vinden.

Hoe lang blijft verduurzaamd hout goed?

Afhankelijk van het soort hout en de methode van verduurzaming wordt de levensduur van hout aanzienlijk verlengd ten opzichte van onbehandeld hout.

Is verduurzaamd hout veilig?

Professioneel geïmpregneerd hout is veilig toe te passen. Gebruik bij voorkeur roestvrij bevestigingsmateriaal als spijkers en schroeven omdat het anders kan gebeuren dat na verloop van jaren het hout nog in prima conditie is terwijl de bevestigingsmaterialen aan roest onderhevig zijn.