Tips voor ons hout - Hillhout

Kromtrekken

Hout kan door weersinvloeden vervormen en kromtrekken. Voor deuren is een kromming loodrecht op het deurvlak en uitbuiging van het deurblad uit het vlak toelaatbaar, zolang dit de werkbaarheid/montage niet belemmert. De toelaatbare afwijking van het deurblad uit het vlak is 20 mm. Wij adviseren onbehandeld hout zo snel mogelijk te behandelen met een afdeklaag, zodat het hout beschermd is tegen weersinvloeden.

Kromtrekken

Kernhout en spint

Een houten stam bestaat uit kernhout en spinthout. Kernhout is meestal wat donkerder en het binnenste deel van de stam. Spinthout heeft bij sommige houtsoorten een lichtere kleur. Van nature is spinthout minder duurzaam dan kernhout.

Spint

Kwasten en noesten

Kwasten ook wel noest genoemd, behoren tot het karakter van het hout en worden veroorzaakt door de groei van zijtakken aan de boom. De hoeveelheid en het soort kwasten is afhankelijk van de houtsoort

TIP! Losse kwasten en noesten kunnen met houtlijm opnieuw vastgezet worden.

Kwasten en noesten

Hars

Een boom maakt van nature hars aan. De hoeveelheid hars kan per houtsoort verschillen. Nadat hars is uitgehard, kan het eenvoudig worden verwijderd. Losse kwasten en noesten kunnen met houtlijm opnieuw vastgezet worden.

TIP! Uitgehard hars is te verwijderen met een plamuurmessen harsvlekken kun je verwijderen met terpentine.

Hars

Witte en groene (zout)vlekken

Bij geïmpregneerd hout kan het lijken alsof er zoutvorming aan de oppervlakte van het hout optreedt. Deze verkleuring van wit en groenachtige plekken ontstaat in combinatie van impregneermiddel en hars. Deze vlekken verdwijnen vanzelf.

TIP! Eenvoudig met een borstel of een vochtige doek te verwijderen.

Witte en groene (zout)vlekken

Schimmel (witte vlekken)

Oppervlakkige schimmelvlekken in hout kunnen ontstaan wanneer natte delen enige tijd dicht opeengestapeld liggen, wat tijdens productie en transport het geval kan zijn.

TIP! Schimmel is eenvoudig te verwijderen met azijn, bleekwater of een speciaal schimmel verwijderend middel.

Schimmel

Uitzetten, krimpen en scheurvorming

Door vocht of droogte kan hout uitzetten of krimpen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Hoe hoger de duurzaamheids-klasse hoe kleiner de droogtescheuren.

TIP! Zorg ervoor dat hout kan “ademen” door het direct uit de verpakking te halen en laat het niet in de volle zon liggen.

Uitzetten, krimpen en scheurvorming

Bloeden

Met name tropisch hardhout kan vloeistoffen uitstoten, welke soms wit, rood of bruin van kleur zijn. Deze stoffen zijn ongevaarlijk maar kunnen wel vlekken geven op onderliggend materiaal zoals terrastegels of zich vermengen met de aangebrachte verflaag. Het zogenaamde “bloeden” stopt na verloop van tijd vanzelf.

TIP! Verwerk hardhout direct zodat je het niet hoeft op te slaan en bang hoeft te zijn voor vlekken.

Wil je het schilderen? Werk alleen met goed droog hout en plaats bij voorkeur twee grondlagen op terpentine-basis met droogtijd van 24 uur. Toch vlekken? Die verdwijnen met de tijd door de regen of m.b.v. bleekwater.

Bloeden

Pinholes

Hout kan kleine pinholes bevatten. Dit zijn kleine, onschuldige gaatjes ontstaan door insecten (geen houtwormen!). Vaak trekken deze gaatjes na verloop van tijd dicht. Pinholes komen overigens weinig voor. Het meest komen pinholes voor in hardhout, maar het kan in alle houtsoorten in wisselende hoeveelheid voorkomen.

Pinholes

Kleurverschil/vergrijzen

Door het impregneren kunnen er kleurverschillen optreden. Deze kleurverschillen zullen onder invloed van zonlicht langzaam verdwijnen. Geïmpregneerde planken worden na verloop van tijd blanker en zullen langzaam vergrijzen.

Kleurverschil